SshyWiki:Tietosuojakäytäntö

Kohteesta SshyWiki
Loikkaa:valikkoon, hakuun
  • Jos sivuilla esiintyy lainvastaista materiaalia, ota yhteys yhteystietosivulla mainittuun osoitteeseen.

Yleistä

SSHY:n wikiä ei ole tarkoitettu henkilörekisteriksi, eikä siihen siksi kirjoittajien pidä tuottaa eläviä henkilöitä koskevia henkilötietoja. Laissa ei suoraan sanota, että kuolleitakaan henkilöitä voidaan käsitellä vapaasti. Tietosuojavaltuutetun toimisto ei myöskään ohjeessaan ota tähän kantaa.

Henkilötietolain mukaan sen tarkoitus on mm. toteuttaa yksityiselämän suojaa. Kuolleilla ei luonnollisesti ole yksityiselämää, mutta hyvän tavan mukaista ei ole julkaista arkaluontoisia tietoja vastikään kuolleista jo siksi, että se voi loukata eläviä sukulaisia.

Eläviä henkilöitä koskevan sukututkimuksen harrastajan ongelmia ovat mm. seuraavat:

  • Rekisterin pitäjän on tehtävä julkinen rekisteriseloste
  • Rekisterin pitäjän pitää vastata korvauksetta korkeintaan kerran vuodessa tiedusteluun rekisteriin talletetusta tiedosta
  • Järjestelmällinen yhteydenotto (tiedottamisvelvollisuus) tulee kalliiksi suhteessa harrastajasukututkijan käytössä olevaan rahamäärään.
  • Sukututkimuksen tekijällä ei usein ole hyvää arvausta onko henkilö elossa ja jos on, niin mitkä ovat yhteystiedot.
  • Henkilö voi kieltää tietojensa käsittelyn, mikä sukututkimuksessa johtaa outouksiin. Mitä tehdä kuin vanhemmat, lapset ja puoliso antavat luvan tiedon käsittelyyn, mutta henkilö itse ei? Onko sallittua kerätä tieto sellaisen henkilön lapsista, joka ei halua omia tietojaan käsiteltävän?
  • Kohtuuton yhteydenottovaiva on mainittu laissa, mutta ennakkotapauksia siitä, mikä on kohtuullista, ei juurikaan ole.

Viranomaismääräykset

Tietosuojavaltuutetun toimiston antamasta ohjeesta selviää viranomaisten näkemys sukututkimukseen kohdistuvista rekisterinkäsittelyvaatimuksista.

Henkilötietolaki 22.4.1999/523 itsessään on jo varsin monipolvinen. Lisäksi sukututkijan pitäisi eläviä henkilöitä tutkiessa ottaa huomioon edellä mainittu ohje ja hallituksen esityksen perustelut, jotka oikeudessa voidaan katsoa merkityksellisiksi silloinkin, kun ne ovat sanallisessa ristiriidassa itse lain kanssa.